Hoe kan je iemand troosten in rouw?

Hoe kan je iemand troosten in rouw?

Begin november is de tijd van het jaar dat we even naar binnen keren en denken aan de lieve mensen die we missen.

Hoe kan je iemand troosten bij overlijden? 

Begin november. De tijd dat we even naar binnen keren. Even stil staan bij die lieve mensen die niet meer zijn. Die verder leven in ons hart & herinnering. Rouwen is rauw. Het kent geen tijdslimiet en gaat niet over. Het slijt met de tijd maar het gaat niet over. Ook al wordt er vaak gezegd “het zal wel overgaan”. Toch gaat het niet over.

Rouw & verdriet mogen er zijn. Het kent vele vormen en gezichten en het is een dynamisch proces. En wanneer begin november aanbreekt, kan de pijn weer even meer dan anders, bloot komen te liggen. Daarom is het zo belangrijk om er ook na zovelen woorden of daden aan te geven.

Dacht jij er al eens aan om op de verjaardag van een overleden dierbare een kaartje of attentie te sturen? Met Kerstmis even te laten weten dat je aan hen denkt? Aan degene die met een lege stoel aan de feesttafel zitten?

Soms zijn er niet altijd woorden nodig maar kan het ook in een klein gebaar. Bij mus in een plas hebben we een warm aanbod aan troostende attenties en geschenkjes.

  1. Zadendoosje “troost zaaien”

Wil je iemand graag een attentie via de post sturen? Dit cadeaudoosje met drie zakjes zaden past in de brievenbus. Dit zijn drie soorten zaden die troost bieden:

  • Vergeet me nietje (staat voor 'blijf aan mij denken'),
  • Viooltje (staat voor fijne herinneringen) en
  • Klaproos (staat voor troosten).

Daarbij drie labels met stokjes om bij het potje of in de grond te steken.
Op de kaart staat op achterzijde een mooi gedicht van Tanja Helderman uit de bundel Lefregels.

  1. Engeltje in keramiek

Schenk liever iemand iets symbolisch om in huis te zetten? Dan is dit prachtige engeltjes van aardewerk misschien iets voor jou. Het werd vakkundig gemaakt en ze zijn stuk voor stuk uniek. Mooi verpakt in kartonnen beker.

  1. Wolkenkusjes

In deze gedichtenbundel staan vijfenveertig gedichtjes die de rauwe pijn van het verlies, maar ook licht, liefde en hoop beschrijven voor mensen die een kindje verloren.. Allemaal puur en oprecht, vanuit het hart.

Ik hoop dat deze gedichtjes iets voor je kunnen betekenen, en wens je alle kracht en liefde van de wereld.

De bundel is in een ringband gebonden, zodat je het boekje rechtop kunt zetten met een gedichtje naar keuze. Je kunt het afwisselen, en op een fijn (gedenk)plekje in huis zetten. Op de foto's zie je een voorbeeld hiervan.​

  1. Zorgenpopjes in een flesje

Dit is persoonlijk één van mijn favorietjes. Een symbolische attentie om iemand te laten weten dat je graag de zorgen helpt dragen. Ik denk dat kleine flesje zoveel kan betekenen voor iemand!

  1. Een klein boekje over verdriet en troost

Illustratrice Lieve Claesen slaagt er als geen ander in om je in één woord, 1 zin of 1 tekening tot je binnenste te raken. Nooit heftig, wel louterend en troostend.

Een fijn geschenk voor jezelf of ieder die je lief is in tijden van verdriet en waar begrip, troost en hoop welkom is.

Dit boekje kan perfect verstuurd worden per brievenbuspost!